Francuski klasyk w wersji na ostro. Tarta Tatín z jabłkami i boczkiem z
dodatkiem roślinnego smalczyku Smakowita Pajda."Smakowita pajda" zaskoczyła mnie smakiem i przyjemnym aromatem. Nigdy nie przepadałam za zapachem smalcu. Dzięki "Smakowitej pajdzie" mogę się rozkoszować smakiem smalczyku, który pachnie przyjemnie cebulką i jabłkiem. Świetnie komponuje się z potrawą, którą dzisiaj Wam proponuję. Koniecznie musicie spróbować!
Kruche ciasto:
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 50 g masła
- 50 g Smakowitej Pajdyz cebulką i jabłkiem
- 2 łyżki prażonej cebulki
- 1 jajko
- 1 łyżka wody (opcjonalnie)
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, pieprz oraz cebulkę. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę masło oraz Smakowitą Pajdę. Zagniatamy ciasto, tworząc kruszonkę. Wbijamy jajko i zagniatamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Formujemy kulę, owijamy ją folią i chłodzimy przez ok 30 minut w lodówce. W tym czasie zajmiemy się przygotowaniem nadzienia do tarty.
Jabłka z boczkiem
- 4 jabłka (najlepiej lekko kwaskowate odmiany np. szara reneta)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 20 g Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkiem
- sól i pieprz do smaku
- kilka gałązek tymianku (lub rozmarynu)
- ok 100 g boczku wędzonego w plastrach
- niebieski ser pleśniowy do pokruszenia (opcjonalnie)
Jabłka obieramy ze skórki. Każde jabłko kroimy na 6 części. Wkładamy do miski i skrapiamy octem balsamicznym.
Plastry boczku układamy na patelni i smażymy kilka minut do momentu wytopienia się tłuszczu i zezłocenia się boczku. Wykładamy boczek na talerz, osuszając go ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Na tej samej patelni rozpuszczamy Smakowitą Pajdę, dodajemy gałązki tymianku (w całości lub rozdrobnione), następnie jabłka. Przyprawiamy do smaku. Jabłka smażymy krótko z obu stron.
Zdejmujemy jabłka z ognia i układamy je w okrągłej formie do pieczenia lub patelni (ø 24 cm). Jabłuszka przykrywamy plastrami boczku i dodajemy pokruszony ser pleśniowy (nie przesadźmy z jego ilością).
Wyjmujemy kruche ciasto z lodówki, rozwałkowujemy do wielkości formy/patelni, przykrywamy nim jabłka z boczkiem, starając się wepchnąć ciasto głębiej przy ściankach formy). Ciasto nakłuwamy delikatnie w kilku miejscach, po czym wstawiamy tartę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 20-25 minut. Po upieczeniu wyciągamy tartę z piekarnika, przykrywamy talerzem i obracamy dnem do góry - jabłka powinny znaleźć się na wierzchu, a kruche ciasto na spodzie. Podajemy na gorąco.
Przepis na tartę jabłkową z boczkiem bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wyglada!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna propozycja! :)
OdpowiedzUsuń