Translate

9 lutego 2014

Tarta Tatin z jabłkami i boczkiem

Francuski klasyk w wersji na ostro. Tarta Tatín z jabłkami i boczkiem z dodatkiem roślinnego smalczyku Smakowita Pajda."Smakowita pajda" zaskoczyła mnie smakiem i przyjemnym aromatem. Nigdy nie przepadałam za zapachem smalcu. Dzięki "Smakowitej pajdzie" mogę się rozkoszować smakiem smalczyku, który pachnie przyjemnie cebulką i jabłkiem. Świetnie komponuje się z potrawą, którą dzisiaj Wam proponuję. Koniecznie musicie spróbować! 



Kruche ciasto:
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 50 g masła
  • 50 g Smakowitej Pajdy
     z cebulką i jabłkiem
  • 2 łyżki prażonej cebulki 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody (opcjonalnie)

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, pieprz oraz cebulkę. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę masło oraz Smakowitą Pajdę. Zagniatamy ciasto, tworząc kruszonkę. Wbijamy jajko i zagniatamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Formujemy kulę, owijamy ją folią i chłodzimy przez ok 30 minut w lodówce. W tym czasie zajmiemy się przygotowaniem nadzienia do tarty.

Jabłka z boczkiem
  • 4 jabłka (najlepiej lekko kwaskowate odmiany np. szara reneta)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 20 g Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkiem
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka gałązek tymianku (lub rozmarynu)
  • ok 100 g boczku wędzonego w plastrach
  • niebieski ser pleśniowy do pokruszenia (opcjonalnie)


Jabłka obieramy ze skórki. Każde jabłko kroimy na 6 części. Wkładamy do miski i skrapiamy octem balsamicznym.
Plastry boczku układamy na patelni i smażymy kilka minut do momentu wytopienia się tłuszczu i zezłocenia się boczku. Wykładamy boczek na talerz, osuszając go ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Na tej samej patelni rozpuszczamy Smakowitą Pajdę, dodajemy gałązki tymianku (w całości lub rozdrobnione), następnie jabłka. Przyprawiamy do smaku. Jabłka smażymy krótko z obu stron.
Zdej­mu­jemy jabłka z ognia i ukła­damy je w okrągłej formie do pieczenia lub patelni (ø 24 cm). Jabłuszka przykrywamy plastrami boczku i dodajemy pokruszony ser pleśniowy (nie przesadźmy z jego ilością).
Wyjmujemy kruche ciasto z lodówki, roz­wał­ko­wu­jemy do wiel­ko­ści formy/patelni, przy­kry­wamy nim jabłka z boczkiem, starając się wepchnąć ciasto głębiej przy ściankach formy). Ciasto nakłuwamy delikatnie w kilku miejscach, po czym wstawiamy tartę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 20-25 minut. Po upieczeniu wyciągamy tartę z piekarnika, przykrywamy talerzem i obracamy dnem do góry jabłka powinny znaleźć się na wierzchu, a kruche ciasto na spodzie. Podajemy na gorąco.


Przepis na tartę jabłkową z boczkiem bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

3 komentarze: