Dzisiaj przepis na ziołowo-serowe kule ryżowe z dodatkiem smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Podane w papilotkach na muffiny i obsypane migdałami sprawiają wrażenie słodkich babeczek. Pod migdałową pierzynką kryje się jednak ziołowe wnętrze z pysznie ciągnącym się serem mozarella. Doskonałe zarówno jako dodatek do dań, jak i samodzielna przekąska na ciepło.
Smakowita pajda zaskoczyla mnie aromatem prawdziwie swieżych ziół. To dzięki jej dodatkowi danie bardzo zyskuje na smaku.
Autorki przepisu: Justyna i Joanna Urbańczyk
Składniki na 6-8
ryżowych kul
· 1 szklanka ryżu (wybrałam dlugoziarnisty
basmati za jego popcornowy zapach)
· 3 pełne łyżki Smakowitej Pajdy z ziołami
ogrodowymi
· ser mozarella w kulkach (na każdą kulę ryżową przypada 1 kulka mozarelli)
· 1-2 jajka (roztrzepane)
· 2-3 łyżki posiekanych świeżych ziół (pietruszka, tymianek)
· sól i pieprz do smaku
· płatki migdałowe/bułka tarta/ kokos/ sezam/parmezan
lub co kto woli do panierowania
· 2-3 łyżki prażonej cebulki
· 50 g tartego sera żółtego
Ryż zalewamy 2 szklankami wody, solimy do smaku, dodajemy łyżkę Smakowitej Pajdy i
gotujemy do miękkości.
Na patelni
rozpuszczamy 2 pełne łyżki Smakowitej Pajdy, dodajemy posiekane zioła, sól i pieprz do smaku. Do ziół dorzucamy ugotowany ryż i dokładnie mieszając smażymy kilka minut. Następnie ziołowy ryż przekładamy do dużej miski, dodajemy tarty ser i prażoną cebulkę.
Mieszamy dokładnie i zostawiamy do lekkiego ostudzenia.
Kiedy masa lekko przestygnie, (tak, aby nie parzyła nas w ręce, ale nadal była ciepła) zabieramy się za formowanie kul. Nakładamy masy ryżowej na dłoń, formujemy placuszek a w środek wkładamy kuleczkę mozarelli. Lepimy kulę zamykając mozarelkę w środku. Kule maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w migdałach lub innej dowolnej panierce. Tak przygotowane kulki układamy na blasze*, pieczemy w temperaturze ok 180 stopni przez 20-25 minut.
Kiedy masa lekko przestygnie, (tak, aby nie parzyła nas w ręce, ale nadal była ciepła) zabieramy się za formowanie kul. Nakładamy masy ryżowej na dłoń, formujemy placuszek a w środek wkładamy kuleczkę mozarelli. Lepimy kulę zamykając mozarelkę w środku. Kule maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w migdałach lub innej dowolnej panierce. Tak przygotowane kulki układamy na blasze*, pieczemy w temperaturze ok 180 stopni przez 20-25 minut.
* Ja swoje kule ryżowe upiekłam w formie na muffinki, wkładając każdą kulkę w papilotkę.
Przepis bierze udział w konkursie “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Smacznie wyglądają te kule ryżowe. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje. Musze przyznac, ze faktycznie smaczne wyszly :)
UsuńFajny pomysł na przystawkę, podoba mi się ,na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuń