Translate

7 lutego 2014

Ziołowo-serowe kule ryżowe

Dzisiaj przepis na ziołowo-serowe kule ryżowe z dodatkiem smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Podane w papilotkach na muffiny i obsypane migdałami sprawiają wrażenie słodkich babeczek. Pod migdałową pierzynką kryje się jednak ziołowe wnętrze z pysznie ciągnącym się serem mozarella. Doskonałe zarówno jako dodatek do dań, jak i samodzielna przekąska na ciepło. 
Smakowita pajda zaskoczyla mnie aromatem prawdziwie swieżych ziół. To dzięki jej dodatkowi danie bardzo zyskuje na smaku.

Autorki przepisu: Justyna i Joanna Urbańczyk

Składniki na 6-8 ryżowych kul

·     1 szklanka ryżu (wybrałam dlugoziarnisty basmati za jego popcornowy zapach)
·     3 pełne łyżki Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi
·     ser mozarella w kulkach (na każdą kulę ryżową przypada 1 kulka mozarelli)
·     1-2 jajka (roztrzepane)
·     2-3 łyżki posiekanych świeżych ziół (pietruszka, tymianek)
·      sól i pieprz do smaku
·      płatki migdałowe/bułka tarta/ kokos/ sezam/parmezan lub co kto woli do panierowania
·      2-3 łyżki prażonej cebulki
·      50 g tartego sera żółtego


Ryż zalewamy 2 szklankami wody, solimy do smaku, dodajemy łyżkę Smakowitej Pajdy i gotujemy do miękkości.

Na patelni rozpuszczamy 2 pełne łyżki Smakowitej Pajdy, dodajemy posiekane zioła, sól i pieprz do smaku. Do ziół dorzucamy ugotowany ryż i dokładnie mieszając smażymy kilka minut. Następnie ziołowy ryż przekładamy do dużej miski, dodajemy tarty ser i prażoną cebulkę. Mieszamy dokładnie i zostawiamy do lekkiego ostudzenia.

Kiedy masa lekko przestygnie, (tak, aby nie parzyła nas w ręce, ale nadal była ciepła) zabieramy się za formowanie kul. Nakładamy masy ryżowej na dłoń, formujemy placuszek a w środek wkładamy kuleczkę mozarelli. Lepimy kulę zamykając mozarelkę w środku. Kule maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w migdałach lub innej dowolnej panierce. Tak przygotowane kulki układamy na blasze*, pieczemy w temperaturze ok 180 stopni przez 20-25 minut. 

* Ja swoje kule ryżowe upiekłam w formie na muffinki, wkładając każdą kulkę w papilotkę.





Przepis bierze udział w konkursie “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.


3 komentarze:

  1. Smacznie wyglądają te kule ryżowe. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuje. Musze przyznac, ze faktycznie smaczne wyszly :)

      Usuń
  2. Fajny pomysł na przystawkę, podoba mi się ,na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń